За какво да внимаваме при ретроградна Венера?

До 16 ноември 2018 г. планетата на любовта е в Скорпион

През 2018 г. Венера е ретроградна от 5 октомври до 16 ноември във водния знак Скорпион. В т. нар. сенчеста зона Венера навлиза още на 2 септември 2018 г. и излиза чак на 17 декември 2018 г., като в този период влиянието й е също чувствително.

В астрология Венера е планета на любовта и ценностите, изкуството и финансите, както и отношенията между хората, затова в период, когато е ретроградна, трябва отново да преосмислим какво и кого ние ценим.

При ретроградна Венера не е подходящ момент за брак или започване на нова връзка или съвместно съжителство. Не се препоръчват също финансови начинания, дори бизнес преговори, големи инвестиции на борсата. Не бива да се подписват нови договори и споразумения, включително банкови заеми и застраховки. Вие също не давайте пари назаем, защото може да не си получите. Не е сполучлив период за покупки на скъпи произведения на изкуството или луксозни стоки. Не предприемайте големи ремонти. Не е подходящ период също за организиране на големи тържества или светски мероприятия. В здравен аспект не предприемайте козметични операции на лицето или тялото, дори не пробвайте нови разкрасителни процедури и козметики. Като цяло не се претоварвайте и в работата или спорта.
 
Ретроградна Венера е период за самонаблюдения и лична оценка. В този период представителите на зодия Телец и Везни, на които Венера е управител, трябва да бъдат изключително предпазливи. Ретроградна Венера влияе върху финансовия аспект в живота на зодия Телец, докато при Везните – по отношение на личния живот. При ретроградна Венера е подходящо да се направи ревизия на бюджета и анализ на финансовите вложения, но не и да се правят нови.

Когато Венера е ретроградна в знака Скорпион интимните отношения се базират основно на секс, а не на чувства, и се усеща липса на емоционално доверие и присъствие на егоизъм.

При ретроградна Венера в Скорпион хората действат повече егоистично, отколкото с грижа за околните. Това е и период, в който една връзка ще претърпи тест дали е успешна или в криза.