Washington Times: Русия иска сирийското правителство да си върне Източна Сирия, протурските сили не са съгласни

Връщането на правителствени сили в района ще предизвика "бедствие и катастрофа" с нова вълна от бежанци

Министерството на външните работи на Русия обяви в сряда, че очаква сирийското правителство да поеме контрола върху районите, където в момента са разположени американски войници, след тяхното изтегляне, пише електронното издание на вестник Washington Times

.
Говорителят на ведомството Мария Захарова подчерта, че териториите в Източна Сирия трябва да бъдат предадени на сирийското правителство, според международното право. Тя обясни, че Москва не е наясно с детайлите за изтеглянето на САЩ от близкоизточната страна, но добави, че ходът ще спомогне за мирното разрешаване на сирийския конфликт, ако бъде приложен реално, цитира "Фокус".
„Ако изтеглянето на войските се случи, това ще има позитивно влияние върху ситуацията“, отбеляза Захарова на брифинг пред медиите.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно обяви изтеглянето от Сирия миналата седмица, изненадвайки съюзниците на Вашингтон и предизвиквайки оставката на двама от най-добрите си помощници. САЩ подкрепяха кюрдските сили в богатата на петрол източна Сирия в продължение на четири години в борбата срещу бойците от групировката на „Ислямска държава“ и изтеглянето ще остави района свободен за превземане.

Турция заяви във вторник, че работи със Съединените щати за координиране на изтеглянето на американските сили, но остава "решено" да изчисти подкрепяните от САЩ кюрдски формирования от Манбидж в Североизточна Сирия.
Запитана за плановете на Турция за започване на атака в района, Захарова отговори, че Русия и Турция координират внимателно действията си в Сирия, "включително военните операции за борба с тероризма", но не иска да навлиза по дълбоко в темата.
Говорител на подкрепяните от Турция сирийски опозиционни бойци заяви в сряда, че неговите бойци няма да приемат завръщането на правителствени сили в районите в Източна Сирия, включително град Манбидж, след като американските сили се изтеглят.
Юсеф Хамуд, говорител на „Сирийската национална армия“ (СНА), която се очаква да бъде основна сила в турската кампания в Източна Сирия, заяви в сряда, че връщането на правителствени сили в района ще предизвика "бедствие и катастрофа" с нова вълна от бежанци и изселени хора.
Хамуд каза, че една от главните цели на ръководената от Турция операция за възстановяване на източната Сирия е създаването на условия и пространство за завръщане на бежанци и разселени лица, избягали от сирийското правителство.
От СНА обявиха, че 15 хиляди техни бойци са готови да влязат в региона, след като САЩ се изтеглят.
В продължение на седмици Турция заплашва да започне нова офанзива срещу кюрдските бойци, които си партнират със САЩ за изгонването на групировката „Ислямска държав“ от големи райони в Източна и Северна Сирия. Анкара смята кюрдските сили за терористи заради връзките им с бунтовническа група в Турция.
Подкрепените от Турция сирийски опозиционни бойци се движат към покрайнините на Манбидж, а турската армия продължава да изпраща танкове, артилерия и друго оборудване до границата и районите, управлявани от Турция в Северозападна Сирия, според съобщенията на турски медии.