Заради Москва и Украйна Сръбската църква обяви разкол с Вартоломей и Вселенската патриаршия

Патриарсите Ириней и Вартоломей

Патриарсите Ириней и Вартоломей

Синодът на Сръбската православна църква обяви, че е взел решение, с което забранява на своите владици и духовници да влизат в евхаристийно общение с представители на Вселенска патриаршия, докато същата е в неканонични,(според Сръбската църква) евхаристични отношения със  схизматичната нова автокефална Църква на Украйна. Като основна причина за тяхното решение се посочва и разбирането на синодите на Кипър и Албания, в което заявяват, че липсва изискуемата апостолска приемственост при ръкоположените за водачи на Църквата в Украйна. Това решение на практика обявява разкол между Белград и Вселенската патриаршия. Сърбия явно застава на страната на Москва в спора за Украйна.

Само преди месец патриарх Вартоломей се опита с нагласено интервю да стопли отношенията с Белград, обяснявайки, че не може да се прави паралели между казусите за Украйна и Македония. Вартоломей твърди, че всичко което има Сърбия й принадлежи канонично, а това означава, че Вселенската патриаршия няма намерение да променя диоцеза на Сръбската църква.

Така реално София получава само в рамките на две години втори исторически шанс да прояви характер и да даде каноничен статут на  православната църква в Северна Македония. Сега е шансът и на патриарх Неофит да отиде в Скопие преди папа Франциск. За 6 години на патриаршеския стол, Неофит стигна до Москва и Петербург, но нито един път до Скопие и Охрид, които искаха да им бъдем Църква майка. За църковно отношение към Западните покрайнини пък изобщо и дума не може да става, коментират духовници.

Покорството пред Москва и Константинопол само обезличава БПЦ и отчуждава вярващите християни.