Пробутват актьор, майстор на коктейли и близък до Библиотекарите за епископ в Ню Йорк

Епископ Герасим

Епископ Герасим

Задкулисни играчи в БПЦ се опитват да пробутат Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Св. Синод за епископ в Ню Йорк. Назначението му трябва да стане на започналата от вчера зимна и последна за тази година сесия на Синода. Това разказват пред Faktor.bg източници от патрирашията. Българският митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия официално е поискал да му бъде назначен викарен епископ в Ню Йорк. За поста няма друг кандидат освен Герасим, а и братята му не го искат в София, защото не се справя със задълженията си.

 Герасим е възпитаник на НАТФИЗ, но заменя актьорската работа с майсторенето  на коктейли в бара на столичен хотел. Кариерата му в Църквата е свързана с така наречените библиотекари, които покровителстват израстването му в църковната йерархия.

 Скандал избухна преди година около личността на Мелнишкия епископ, след като стана ясно, че без висше богословско образование и 10 г. стаж като монах е хиратонисан за епископ. Така са нарушени грубо църковните канони, но въпреки това с подкрепата на благодетелите си Герасим е назначен и за главен секретар на Св. Синод. Тогава пък е подписал трудова характеристика с невярно съдържание, касаеща статуса на образованието му. Въпреки скандала Синодът отказа да извърши проверка и да отстрани нарушенията на канона и устава.  Герасим има единствено завършен курс по църковна дипломация към Волколамския митрополит Иларион Алфеев, председател на Външния отдел на Московската патриаршия.

Преди година Мелнишкият епископ се провали и като кандидат за Видински митрополит, но сега пред него се отваря кариера за епископ в САЩ.