Патриарх Неофит отказал на Руската църква да изпрати Чудотворната Бачковска икона за поклонение

Иконата на Св. Богородица трябвало да бъде изложена в Москва по време на посещението на президента Румен Радев и именния ден на патриарх Кирил

Българският патриарх Неофит е отказал на Руската православна църква да изпрати за благословение и поклонение на руския народ Чудотворната Бачковска икона на Св. Богодорица. Това научи Faktor.bg от свои източници в патриаршията. Искането е пристигнало около Великден, от частна руска православна фондация, но с благословията на патриарх Кирил. Посредник е бил руският посланик у нас. Чудотворната икона е трябвало да замине за Русия заедно с делегацията на българския президент Румен Радев и да бъде изложена за поклонение за 24 май – именния ден на руския патриарх. Патриарх Неофит обаче отказал да даде благословията си като дал да се разбере, че все още е много сърдит и ядосан на руския си колега за скандалите, които сътвори в България на 3 март. Неофит дори не е запознал Св. синод с постъпилото искане, отминавайки го с мълчание и липса на всякаква реакция.
До сега Чудотворната икона от Бачковския манастир не е напускала България, а духовници твърдят, че много рядко някой от православния свят иска български християнски реликви и светини за поклонение. Отказът на Неофит, без ясни  и публични аргументи поставя БПЦ в все по-засилваща се изолация от православния свят.