Извънредното заседание на Синода се провали, владиците не искат да се водят по Гавраил Ловчански

Извънредното заседание на Светия синод, което бе обявено вчера следобед се е провалило. Това научи Faktor.bg от свои източници в Патриаршията. Патрирарх Неофит и останалите владици са отказали да заседават, както бе обявено по-рано от отдел „Връзки с обществеността” на Синода. Заседанието трябваше да се проведе в Троянския манастир и да се занимава само и единствено с казуса „Независима украинска църква”.

Владиците Гавраил Ловчански, Йоан Варненски и Данаил Видински настояваха за свикването му, но болшинството от митрополитите смятат, че БПЦ не трябва да се намесва в конфликта между Москва и Константинопол. Преди месец тримата защитници на руските интереси поискаха дори да се свика извън канона Всеправославен събор по същата тема. Болшинството от клира възприемат правото на украинската държава да си има Украинска църква.

Очакванията са, че след като патриарх Вартоломей даде Томос на Киевския духовен глава, БПЦ ще ги признае също, въпреки опитите на някои митрополити да се подкрепя безусловно Москва.

Вчера в Троянския манастир са пристигнали само петима от митрополитите и то късно вечерта, а днес се събират всички за да отслужат упокойна панихида в памет на патриарх Максим.