Впечатляващи събития за Деня на Европа

Зрелищно 3D мапинг шоу ще покаже върху фасадата на Министерския съвет филм за Европейската година на културното наследство

Лиляна Павлова

Лиляна Павлова

Пет впечатляващи събития ще се проведат в София на 9 май, Деня на Европа. Целта е празникът на Европейския съюз да бъде отбелязан по експресивен начин, когато честваме единството и мира на Стария континент. Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова ще провокират младите хора на 9 май с въпроса как виждат бъдещето на Европа и своето участие в създаването му. Това ще се случи по време на гражданския диалог “Бъдещето на младите в дигитална Европа”, който ще се проведе в аулата на Софийския университет.

Студенти, учени, представители на неправителствения сектор, будни българи и всички съпричастни с дигиталното бъдеще на ЕС ще могат да питат Павлова, Габриел и Михайлова по всички теми, свързани с европейската интеграция и работата им в трите европейски институции, които представят.

Гражданският диалог, чиято тема са приоритетите на Българското председателство – бъдещето на Европа, младите хора и дигиталните умения, ще се предава на живо в социалните мрежи. 

Информационна изложба, посветена на първото Българско председателство, организират в Деня на Европа евродепутатът Ева Майдел, Министерството за Българското председателство и Столичната община. Идеята на проекта е чрез инфографики, диаграми и изображения на големите пана да дава информация за самата институция – Съвет на ЕС, за ролята на България като негов председател и за дейностите, приоритетите и политиките, които са в европейския дневен ред в периода 1 януари – 30 юни 2018 г. Всички столичани ще могат да я видят пред НДК, като в събитието ще участват министър Павлова, евродепутатът Ева Майдел и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се да присъства и еврокомисарят Мария Габриел.

Други две от събитията в Деня на Европа са символичен израз на един от основните приоритети на Българското председателство – европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. От 9 до 13 май на няколко локации в София, като Централния военен клуб и градинката “Кристал”, ще се състои най-новият културен фестивал SoFest 2018 - Западни Балкани, чиято цел е да стане традиционен и ежегоден. За да бъде представена част от богатата духовна палитра на народите, живеещи на Балканите, и по покана на организаторите на фестивала виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов създаде джаз формацията Western Balkans Band BG. В нея се включват световноизвестни музиканти от Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония. Влатко Стефановски, познат с песента “Бел кон”, Васил Хаджиманов, Йелена Йовович, Амар Чесляр и Дритан Хекурани ще открият фестивала със специален концерт на сцената на Sofia Live Club от 20 ч на 9 май. Второто събитие с акцент Западни Балкани в Деня на Европа е официалната церемония за връчването за 10-и път на годишните “Награди за успелите деца на България 2017” на фондация “Димитър Бербатов”. Събитието е под патронажа на министър Павлова и ще се състои в Народния театър. Тази година е поканено и по едно изявено и талантливо дете от държавите от Западните Балкани, като всяко от тях е “посланик” на страната си. Така ще бъде показана културната свързаност в региона, която вече е осъществена.

Денят на Европа ще приключи с впечатляващо 3D мапинг шоу на ларгото в София. Зрителите ще станат свидетели на светлинна и звукова 3D мапинг феерия, при която на фасадата на Министерския съвет ще се прожектира кратък филм за 2018-а - Европейската година на културното наследство.

Представителството на ЕК в България организира също от 9 ч. на 13 май първия полумаратон в София, в рамките на който ще се проведе и първото издание на RUN4EU - безплатна щафета за ученици. Стартът и финалът са на площад “Александър Невски”, където е предвидено да се проведат още игри и атлетически предизвикателства за деца. Организатори на събитията за Деня на Европа са Министерството за Българското председателство, Представителството на ЕК в България, Бюрото за връзка на Европейския парламент и Столичната община.