Волгин призовава Русия да използва "мека сила" към българските медии

Изумително! Шефката на СБЖ твърди, че те изпълняват поръчки на ЕС и НАТО, демонизирали Русия

На 16 април в София е открит форум "Балканският диалог" , организиран от руския  Фонд за подкрепа на обществената дипломация "Горчаков", научаваме от  електронното издание на Фонда.

Там се твърди, че това е една от най- успешни и популярни научно-образователни програми, а всъщност намирисва на поредната атака от хибридната война срещу страната ни. Особено, ако съдим по изявленията на част от българските участници.

 Знаят ли изобщо службите за тази конференция?

Ще вземат ли отношение институциите?

 „Изключителният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров приветства участниците. Той нарече дневния ред на форума ключова тема както за Москва, така и за София. Според дипломата много въпроси могат да бъдат решени във формат на многостранен диалог, използвайки опита на всяка страна. Посланикът отбеляза, че двустранният политически диалог между Руската федерация и България се развива активно, а сътрудничеството в културната и хуманитарната сфера се задълбочава. През юли страните се готвят да отпразнуват 140-годишнината от дипломатическите отношения.Анатолий Макаров изрази увереност, че огромният потенциал на тези връзки ще бъде разкрит“, се казва там

Участниците в „Балканският диалог“ са приветствани и от съветника на изпълнителния директор на Фонд „Горчаков“ Валери Канторов. Говорейки за богатата програма на конференцията, той изразил желание да обсъди изчерпателно не само процесите, протичащи в региона, но и да се засегне ситуацията на планетата като цяло.

„Бих искал да чуя конкретни предложения за преодоляване на напрежението в света”, казал Канторов.

И тук става интересно,  българските участници оправдават доверието

  Програмата “Балкански диалог - 2019” открила и кръглата маса на показателната тема “Средствата за масово информация като инструмент за оформяне на общественото мнение и промяна на обществените нагласи на Балканите”. Дискусията е модерирана от доцент във Факултета по международни отношения на Руския държавен университет по хуманитарни науки, доктор на науките, Никита Бондарев, член на Клуб "Горчаков".

 Петър Волгин, водещ на предаванията “Деконструкция” и “12 + 3” на Българското национално радио, се оплакал, че в България повечето материали за Русия в медиите са откровено отрицателни: "Авторитарен президент, желание за световно господство и подобни шаблони".

"От една страна, Москва може да махне с ръка на тези твърдения; от друга страна, може да направи всичко възможно да промени ситуацията". И тук, според Петър Волгин, усилията на руските медии не са достатъчни. Попитал:

"Къде са другите инструменти на меката сила?"

Той обяснил, че благодарение на западните НПО се развива нетолерантност към всичко, което Русия прави в България. "Те работят с онези, които оформят общественото мнение. Журналистите, които пишат лошо за Русия, дори не го правят за пари. Самото писане за Русия в тази среда се счита за лош тон", разяснил Волгин.

„Русия трябва да се запита: какво сме направили, за да противодействаме на западните влияния, на програмите на западни неправителствени организации?“, смята водещият.

Той вярвал, че ако няма фундаментална идея, няма пари, които да спасят ситуацията.

Речта на председателя на Съюза на журналистите на България Снежана Тодорова "беше емоционална в рамките на дискусията “Образът на Русия в съвременните български медии”, са казва там. А тя е поразителна. 

 Според нея имало сериозни проблеми в страната ни по отношение на свободата на словото. Думите на тази дама показват красноречиво в какви ръце е попаднал СБЖ.

 Медиите в България много ясно изпълнявали нарежданията на ЕС и НАТО, заработвали си финансиране, като демонизирали Русия. И, разбира се, не пишат почти нищо за успехите на Русия в тази или онази сфера Ще кажеш, че Снежана Тодорова живее в друга държава.