Волен Сидеров: България няма интерес да е русофоб

Да не притискаме Синода за Македония, брани владиците лидерът на "Атака"

България няма интерес да е русофоб и да мрази Русия, заяви в сутрешния блок на БНТ лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е един от най-големите поддръжници на воденето на проруска политика у нас. 

 „Не мисля, че българите се изживяват и се делят на "фили" и "фоби", това ни е наложено отвън.  Просто имат една вътрешна симпатия към Русия, защото ни е освободила от османско иго.  Ние нямаме интерес да враждуваме с една държава, която е силна. Да не бъдем толкова изпълнителни, да не гледаме директивите, а да гледаме нашият интерес“, каза Сидеров. 

Шефът на атакистите защити и решението на Синода да откаже съвместно честване с македонската църква по повод 1000 г. от създаването на Охридската архиепископия. Решението на владиците доведе до протести в България, но според Сидеров си е съвсем наред. 

"Може би от Синода са се притеснявали, че ако отидат на това честване, ще легитимират сегашната Македонска църква. Да не притискаме Синода да взема бързи решения за Македония", каза Волен.

Според него големите теми трябва да са свързани с доходите на хората, с това да се върнат младите в България, да се развива икономиката ни.

"Дходите у нас са доста по-ниски от европейските и трябва да се работи в посока повишаването им. Относно темата „Западни Балкани“, лидерът на „Атака“ заяви, че тя е правилната и напомни, че ние познаваме по-малко съседите си, отколкото примерно Канада или Австралия.  "Милиардите, които ще се инвестират, ще са в полза на България", каза още Волен Сидеров.