Видовете маслини и какво трябва да знаем за тях

Черните маслини са с по-лек вкус, но са по-маслени от зелените

Маслините са култивирани от човека преди повече от 7 000 години. Отглеждат се на различни места по света - някои по-традиционни като Италия, Испания и Гърция, други - по-необичайни, като Швейцария.

Някои маслини първо се консервират, а след това се слагат в саламура. От това се определя и вкуса им. Консериварането може да стане в зехтин, вода, саламура и дори луга.

Най-лесният начин да разделим маслините е на черни и зелени. Черните маслини като цяло са с по-лек вкус. В повечето от тях може дори да доловите плодова и дори леко сладка нотка. Зелените са на другата крайност. По-горчиви, често доста по-твърди. Силният им вкус и аромат идват както от самия сорт, така и от факта, че се консервират по-дълго време. Често зелените маслини се продават без костилка, като на нейно място в маслините има чушка, бадеми, лук, каперси или аншоа. Вкусовете и комбинациите са разнообразни. Друга разлика между черните и зелените маслини е маслеността – черните са по-маслени от зелените. 

Видове маслини

Черни маслини

Каламата е най-популярният сорт маслини. Името му идва от гръцкия град Каламата, откъдето произлиза този сорт. Каламата имат мек вкус, берат се, когато са напълно узрели. Консервират се в оцет, зехтин или дори вино. Мекият им вкус ги прави подходящи за всякакви видове ястия. Ако ги сервирате като ордьовър, съчетайте ги със сирене фета, шардоне или пино ноар, към което сте добавили микс от подправки.

Понентайн са италиански сорт маслини, с леко заострена форма.Произходът им може да се проследи до Лигурия, Италия. Понентайн също са маслини с мек вкус и са най-подходящи за добавяне към свежи салати.

Гаета са италиански маслини, които са с леко набръчкана кожа. Често по време на консервирането им се добавя розмарин. Маслините Гаета са добро допълнение към различни месни ястия.

Лугано е сорт маслини, който противно на повечето очаквания, не е италиански. Маслините Лугано всъщност произхождат от Швейцария (тук се намира едноименната област). Малините Лугано са много солени и често се съхраняват с листата, за допълнителен аромат. Сервират се с безсолно сирене и сухо бяло вино.

Севилано е сорт маслини, който се консервира в млечна киселина, а след това се слага в саламура. Маслините Севилано са с особен, често твърде остър за черни маслини вкус. Рядко се сервират отделно, по-често се използват за пълнежи на различни солени ястия.

Гемлик (Джемлик) са турски маслини и са кръстени на мястото, от където произхождат. Имат приятен мек вкус и ненатрапчив аромат. Подходящи са за закуска и в Турция често можете да видите да се сервират тогава.

Зелени маслини

Халкидики са най-популярните зелени маслини. Сами се досещате за произхода им. Най-често се консервират и съхраняват в саламура. В някои маслини Халкидики може да усетите леко лютива нотка. Едри маслини, често са със силен и натрапчив вкус, продават се най-често пълнени с бадеми.

Манзанила е испански сорт маслини. Консервират се в саламура или луга. Имат малко по-мек вкус в сравнение с Халкидики.

Пиколина са зелени маслини с мек вкус. Малко по-солени са, затова ви препоръчваме да ги използвате в салати или за пълнежи.

Испански зелени маслини. Те са сред най-качествените сортове маслини. Консервират се в саламура в продължение на 4-6 месеца. Подходящи за сервиране с ароматни сирена и сухо вино.

Съхранение: Консервираните маслини могат да издържат до 2 години на стайна температура. Веднъж отворени обаче, трябва да ги съхранявате в хладилник и ще са годни за ядене до 2-3 седмици.