Веселин Вучков: Поведението на Живко Коцев е осъдително, но няма категорични данни за престъпление

В прокуратурата е заложена мина

Проф. Веселин Вучков

Проф. Веселин Вучков

Очертава се цялата предизборна кампания да протече на фона на кална политическа битка, при което много малко хора ще се интересуват от това какви реформи биха провели партиите, как смятат да реформират МВР.  

Това каза пред бТВ експертът по национална сигурност и бивш вътрешен министър проф. Веселин Вучков.

Според него последните промени в конституцията не са подчинени на идеята честни професионалисти да заемат ключовите позиции, а по отношение на прокуратурата е заложена мина – опасност от нейното политизиране.

По думите му има предпоставки за отрицателна селекция и е възможно в регулаторите и в съдебната система почтените професионалисти трудно да получат шанс за развитие.

Той коментира и ставащото в митниците и МВР:

„Иска ми се да вярвам, че ставащото в момента е истинска битка с корупцията. Няма да получим отговор на този въпрос сега. В крайна сметка дали има битка с корупцията, ще разберем когато имаме осъдителна присъда, а това ще отнеме месеци-години.“ – посочи Вучков.

Той добави, че поведението на Живко Коцев е осъдително от морално-етична точка, показва пълна липса на интегритет – при поста, който заемаше, би трябвало да селектира своите контакти. Същевременно бившият министър отбеляза, че разкритията в медийните публикации все още не доказват категорично престъпно поведение.
Той добави, че познава Коцев като добър полицай и е изненадан от ставащото с него.

Вучков отбеляза, че за него като преподавател по наказателно право е мистерия как протоколи от разпити на анонимен свидетел изтичат към определени медии – това е недопустимо, тъй като има следствена тайна.  

Според него е необходима реформа в МВР – в момента в министерството работят около 6400 пенсионери, което буди удивление у представители на партньорски служби. 

Веселин Вучков е на мнение, че действащият вътрешен министър Калин Стоянов има способности да преодолее негативно явление като купуването на гласове.  

„Рано е да му се хвърлят обвинения“, добави той.

Ексминистърът обобщи, че недоволството към политическата класа е грандиозно и се надява през оставащите два месеца до изборите партиите да успеят да убедят гражданите какви реформи са необходими.