Вебер: Правителството на "Борисов" опази външните граници на ЕС, това е за пример

Като председател на ЕК ще направя свой приоритет приемането на България в Шенген

Манфред Вебер

Манфред Вебер

В България растат заплатите, повишава се стандартът на живот на хората. Безработицата е по-ниска. Има по-добри възможности за младите. Изключително е важно, че политиката на правителството “Борисов” пази границите, спира нелегалните мигранти. Много често, като пътувам из цяла Европа, давам Бойко Борисов за пример за стъпките, които той предприе, за да опази външната граница на ЕС". Това казва в интервю за 24 часа кандидатът за председател на Европейската комисия от ЕНП МАнфред Вебер, който вчера участва в основното предизборно събитие на управляващата партия ГЕРБ.

По отношение на приемането на страната ни в Шенген Вебер признава, че настоящото положение не е справедливо за България. "Вашата страна предприе всички мерки, всички стъпки, за да отговори на изискванията за пълноправно членство в шенгенското пространство. Ето защо постоянното отлагане и отлагане на приемането ви от страна на Съвета на министрите на вътрешните работи е просто несправедливо. Искам да приоритизирам тази тема. Като председател на Европейската комисия ще имам повече власт и влияние да го направя. И аз търся справедливост. Ако не е възможно да се направи в пакет с Румъния, което е един от проблемите - заради дебата за корупцията там, трябва да потърсим отделен подход за двете страни. Не е честно България да страда заради социалистическото управление в Румъния. Трябва да бъдат третирани еднакво", казва Вебер.

На въпрос за очакванията му от евроизборите, кандидатът на ЕНП казва, че " ГЕРБ под лидерството на Бойко Борисов е силна и уважавана партия в Европа".

Вебер припомня, че добрите контакти между Бойко Борисов е до Ангела Меркел, че на Съветите те са близо един до друг.

По неговите думи българските социалисти са много изолирани в Европа, не вижда в тях силен актьор, не са силни. Ако иска България да има силен глас в Брюксел, ГЕРБ е най-добрият избор.

"Като председател на ЕК ще разчитам и на Ангела Меркел, и на Бойко Борисов, и на всички наши лидери", изтъква още Манфред Вебер.