Васко Начев: Жечо Станков ще бъде следващият енергиен министър

Не Гинка от Пазарджик събори Теменужка Петкова от поста министър

Всеки, който много или малко познава нещата или ги следи по-отблизо, не е никак трудно да отгатне, че едно такова нещо предстои. За съжаление, то се случи няколко часа по-късно. Това каза енергийният експерт Васко Начев в интервю за предаването "Хоризонт за вас" на БНР по повод на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова . Обясни също , че държавата има всички механизми, за да провери сделката. 

Жечо Станков ще бъде следващият енергиен министър, смята Начев.

Според мен не Гинка от Пазарджик събори Теменужка Петкова от поста министър. Това е само един формален повод, защото си спомняте, че това е може би трети или четвърти опит тя да бъде отстранена, защото тя работеше в три основни направления, където дразни много хора. Тя придаде нов облик на енергетиката като цяло. Другото, което е, г-жа Петкова работеше много усърдно да бъде реализиран интерконекторът Гърция - България. Това също не се харесва на много хора. Третото нещо, според мен, е, че тя много или малко беше пречка, искайки да има правила на играта при реализиране на проекта "Белене". Тези три причини са днес да имаме нейната оставка, беше категоричен експертът. 

По думите му, държавата е знаела за сделката между ЧЕЗ и "Инерком България": 

Аз ви уверявам, че всеки, който би трябвало да знае за тази сделка, той е знаел. Със сигурност зад тази сделка седи Българска банка за развитие, защото няма друга такава мощна банка, която да застане зад тази сделка или консорциум от няколко банки. Т.е. сделката от юридическа гледна точка е изпипана, както трябва и когато има две частни компании няма място за съмнение.