​Васко Начев: Енергийните проекти на БСП са за над 20 млрд. лв., ще доведат държавата до фалит

БСП да забранят на хора като Явор Куюмджев, Таско Ерменков и Драгомир Стойнев да се показват пред обществеността

Кънчовците не правят социология, а опити за предопределяне на посоката на мислене на избирателя

Колкото и екстаравагантен да е, Тръмп няма да изпълни очакванията на русофилите, казва пред Faktor.bg енергийният експерт

Интервю на Деница Бояджиева

- Г-н Начев, да започнем с предизборните намерения на БСП, които отново се стягат да управляват България. Вече имат мегапланове, видяхме - за възстановяване на АЕЦ "Белене", за нов реактор на "Козлодуй", за някакви вариации на "Южен поток". От шапката се извадиха пак старите енергийни зайци от "Шлема" на Първанов. Но как излиза финансовата сметка?

- Ако човек не знае какво стои зад нещата, които възнамеряват да правят социалистите, едва ли не трябва да им сваляме шапка наистина. Тези проекти периодично се изваждат на тезгяха. Целта е една единствена. БСП дълбоко в себе си знае невъзможността за довеждането им до крайна реализация. Обществото трябва да разбере, че просто няма финансов ресурс за изпълнението им.

Различни цифри се спрегнаха в публичното пространство, не съм правил точни изчисления, но при всички случаи, не говорим за суми под 20 млрд. лв. Подобна цифра би довела до тотален фалит на държавата и БСП го знае много добре.

Но тях ги интересува разходната част, стартирайки проектите и говоренето по тях. Дали тези ще бъдат доведени до финал - това социалистите въобще не ги вълнува.

Когато започне да се симулира дейност по някой проект, естествено, по веригата има участници с подставени лица по звената със съотвените комисиони. И по онзи начин техният дял започва да върви. Дали въпросният проект ще бъде пуснат в експлоатация, на БСП й е все едно. Хората много лесно се подлъгват по обещания, че ще щракат с пръсти, а то ще им пада от небето. А такива неща в реалния живот няма.

- А ако дойдат на власт в реалния живот- "Галъп" им дава еди процент преднина?

- Това на Кънчовците (б.р. един от собствениците на агенцията Кънчо Стойчев) не е социология. Тяхното са опити за предопределяне на посоката на мислене на избирателя. Има, наистина, някакви шансове БСП да вземе сериозен резултат. Светът става все по-ляв и това е единствената предпоставка, която би навяла помисли за тяхна победа.

- Да видим и конкретните им проектни предложения. Най ме учуди изключително нужната ни директна газова връзка с Русия, според г-н Куюмджиев. Плашат ни, че инак ще внасяме руски газ от Турция. Кажете това защо да ни "страхува" и възможно ли е подобно развитие занапред?

- Изключително обидно е за хората да им бъдат поднасяни по този начин нещата. Какво значи да купуваме газ от Турция? Какво значение има откъде е, важното е каква е цената му! Избирайки варианта за директен газопровод, дайте си сметка, че това ни загробва за вечни времена. Тъй като източникът му, независимо дали е руски, или гръцки - когато е само в една посока, нещата са много лесно контролируеми и винаги ние ще плащаме най-високата пазарна цена.

Няма значение кой е доставчикът, това трябва да бъде ясно разбрано. Няма значение дали тръбата е от Русия - една ли е, това ще бъде резултатът. Формулата в момента е един доставчик, по едно трасе, един дистрибутор. Това са резултатите от цената на газа, която плащаме.

Направи се интерконекторът за Румъния, но той засега не действа, тъй като като няма откъде да постъпва газ.

Идеята за тази връзка, която беше направена първа, беше евентуалната реализацията на "Южен поток" и възможността за подаване на газ в посока Румъния.

Но обратното трасе, тоест от Румъния да се подава към България, все още не съществува като вариант. Съответно това не решава кардинално въпроса за диверсификацията на доставките.

- Тогава какво е решението за диверсификацията?

- Задължително е изграждането на интерконектора с Гърция. Това е най-важното нещо, което трябва да бъде направено. Те спекулират, че руснаците спират доставките на газ през Украйна. На тези твърдения бих поставил контравъпрос: какво се случва с Трансбалканския газопровод, който е с капацитет 20 млрд. куб.м. Тук се отваря широка врата за други доставчици Юг-Север. Руснаците никога няма да направят тази глупост. За пореден път едно си баба знае, едно си баба бае.

Смешно, жалко и обидно е всичко това към избирателите на БСП. Поднасят се едни и същи неща, никаква иновативност, никакво свежо мислене в различна посока. Те смятят, че веднъж закачили се, това ще бъде тяхна привилегия, докато свят светува.

Последните 15 години БСП повтаря едно и също. Капацитет ли нямат, не намирам обяснение защо не се извади нещо по-различно?!

- И в социалната сфера хвърчат едни сити и щастливи 8-9 милиона българи.

- БСП винаги започват с нов подход и нови идеи, сега вече и с някаква радикална "промяна", но винаги завършват с обещанието за пари. Ако съм аз член на предизборния щаб на БСП, хора като Явор Куюмджев, Таско Ерменков и Драгомир Стойнев никога няма да допусна да се показват пред обществеността. Те нищо ново не казват, повтарят се едни нищозначещи твърдения и отблъскват хората.

- Кажете, като енергиен експерт, за картела на горива - КЗК, Лукой, Марешки...

- Това е друго нещо, за което нищо няма да чуете от никоя от партиите. Тази дейност ще бъде тема табу…

- Защо, "Нова Република" на Раден Кънев все пак заговори за нея.

- Да, Трайчо Трайков в кандидат-президентската си кампания каза няколко думи по въпроса, но от останалите никой няма да каже нищо повече. Погледнете какво се случва с цените.

- Какво се случва с тях, аз не карам кола?

- За целия януарицената на нефта падна с няколко цента надолу и държи едни и същи нива. Същото се случва и с курса на долара. Дизелът и бензинът в Щатите поевтиняха с 3 цента, а у нас отидохме към поскъпване от 3 стотинки. Нямам друго обяснение освен, че предстоят избори и големи отчисления. С друго обсновано предположение няма кой да излезе, няма аргументи за това поскъпване.

- Марешки, "популисът с лекарствата и бензина", би ли могъл да внесе баланс в системата, или това е част от играта?

- От Лукойл го казаха: "На нас не ни е проблем, че продава на тази цена, проблемът е, че много говори". Това е ужасно нагло поведение - това не ги устройва и излизат с номера, че купувал от сивия сектор. А той купува горива от "Лукойл" и за това съм категоричен. Разбира се, прави го чрез посредници, тъй като те иначе не биха му дали. Останалата част от маржа, който остава, се разпределя под някаква форма на пазара.

- Каква е прогнозата ви за световния пазар на горивата?

- В глобален аспект цената на нефта е достатъчно стабилна и няма никакви предпоставки тя да се увеличава. Може да има някакви колебания, но те няма да бъдат с голям марж и да произведат траен ефект. Политиката на новоизбрания американския президент е такава, че цената на петрола би трябвало да пада. Това е залегнало в първия му енергиен план.

През юни Русия има намерение да наложи допълнително съкращения в добива, тъй като се отчита, че споразумението, постигнато в края на 2016 г. с ОПЕК не работи. Според техните очаквания цената трябваше да отиде нагоре, а тя не мърда. Намалявайки количествата от страна на ОПЕК и Русия, това отваря врати за повече добив от шистовите формации в САЩ. Истината е, че те не контролират вече нефтения пазар (б.р. ОПЕК и Русия, не САЩ).

- Като казахте Тръмп, затоплянето на отношенията между Москва и Вашингтон реалистичен сценарий ли е, или удобна пропаганда?

- Всички тези приказки са за вътрешна консумация на руснаците, на тях винаги им трябва нещо, което да е на пиедестал. Нищо различно не може да се случи в тази посока, каквото и да се говори. Погледнете хората от екипа на Тръмп, които той избра- това е достатъчна индикация за бъдещите взаимоотношения с Москва. Системата работи безотказно и колкото и екстаравагантен да е, американският президент няма реален шанс да изпълни очакванията на русофилите.