Валя Балканска и Теодосий Спасов откриват Европейска столица на културата в Пловдив

Общинската фондация е поръчала да бъдат изработени общо 20 000 шалове и одеяла с логото на титлата

Валя Балканска и Теодосий Спасов

Валя Балканска и Теодосий Спасов

"Топли шалове и одеяла ще получи публиката, която се осмели да присъства на откриващата церемония за европейска столица на културата. Събитието е на 12 януари на открито пред 25-метрова сцена. Точно в това време на годината има опасност от минусови температури. "Нямаме план Б, дори и да има бури и снежни виелици, пак ще сме навън", обяви директорът на "Пловдив 2019" Кирил Велчев.

Общинската фондация е поръчала да бъдат изработени общо 20 000 шалове и одеяла с логото на титлата. Те ще бъдат подарявани на присъстващите, за да ги топлят. Ще ги раздават в зоната пред сцената, която ще се извиси на бул. "Цар Борис Трети Обединител". Той ще бъде затворен от 27 декември до 17 януари. Кметът Иван Тотев благодари на МВР за разбирането и организацията на това сложно събитие. "Надявам се повече пловдивчани да дойдат. Входът е безплатен", каза той. Според Велчев самата церемония ще продължава през целия уикенд. Програмата започва още в петък на 11 януари с изложби и концерти в кв. "Капана". Кулминацията е следващата вечер и трае един час - от 19 до 20 ч. След това ще има концерт. По главната улица на Пловдив ще има артисти, а на площада - хранителен базар.

Теодосий Спасов и Валя Балканска са сред гвоздеите. Най-зрелищната част на шоуто "Всички сме цветове" е 10-минутна художествена заря. От фондацията твърдят, че вече са набрали 1000 доброволци. От тях 100 били общински служители. "Все още не е късно, който желае да се включи", призова кметът. Според представители на "Пловдив 2019" доброволците искали да съпреживеят събитието. Много от тях били набрани по пенсионерските клубове. Имало и такива от Япония. 80-годишен професор от Холандия също се записал. Гаджето на неговият голям син било от Плевен. Общо на сцената щяло да има 1500 участници с костюми. "Възможно е на 12-и да е студено, но алкохол няма да се продава, а пияни няма да бъдат допускани", категоричен е Тотев.