В САЩ смекчават наказанието за употреба на марихуана

Тя е преквалифицирана от твърд наркотик в наркотик с умерена сила

Мерик Гарланд

Мерик Гарланд

Министерството на правосъдието на САЩ реши да извади марихуаната от списъка на твърдите наркотици на Агенцията за борба с наркотиците (DEA), съобщи АФП. Списъкът на DEA съдържа категории наркотици с висок потенциал за злоупотреба. Премахването на марихуаната от него ще направи употребата ѝ по-малко сериозно престъпление.

Съгласно действащото законодателство употребата на марихуана в Съединените щати е престъпление със същата тежест, както употребата на твърди наркотици като хероин или LSD. Главният прокурор Мерик Гарланд препоръча марихуаната да бъде прехвърлена в списъка на наркотиците с умерена сила (в който влизат още кетаминът, тиленолът и кодеинът).

Министерството на правосъдието прие препоръката на главния прокурор и изпрати решението си на администрацията на Белия дом за преглед и изменения. Прекласифицирането на марихуаната ще намали несъответствието между щатските и федералните закони - под различни форми употребата на марихуана е законна в близо 40 щата.

Прекласификацията на марихуаната е инициирана на самия президент Джо Байдън от 2022 г. Облекчаването на наказанията за употреба на марихуана на федерално ниво беше едно от обещанията в предизборната му кампания. /БГНЕС