Заради поверие в нощта срещу 6 май християни и мюсюлмани топят децата си в ледена вода

Стотици хора ще прекарат нощта на връх Дамбала край Момчилград, за да потърсят изцеление в лековит извор

За поредна година християни и мюсюлмани заедно ще посрещнат 6 май. Стотици хора ще прекарат нощта на връх край Момчилград, за да потърсят изцеление в лековит извор. Според поверието в навечерието на Гергьовден водата придобива магическа сила. 

Върхът се нарича Дамбала и е близо до село Летовник. Вярва се, че на пети срещу шести май водата, която извира от скалите може да излекува нелечими болести. Разказват се легенди как неми проговарят, а обездвижени прохождат. Една от тях сподели пред БНР журналистът и изследовател от Кърджали Георги Кулов: "Аз лично познавам две майки, чиито деца са се излекували от тази вода при потапянето в корито с нея, което става точно в навечерието на  Гергьовден".

Според поверието в полунощ гората започва странно да шуми и идва Гергьовден. С настъпването на шести май нощта на Дамбала се оглася от детски плач. Родителите потапят децата си в ледената вода и така вярват, че болните ще оздравеят. Науката има своето обяснение  - това е резултат от шока, който човек изпитва при досега със студената вода. Дошлите на Дамбала обаче вярват, че чудото е от лековития извор и от светеца  - Георги за  християните, Хадър и Илияз -  за мюсюлманите.