Ужасът на войната през погледа на украинските деца - рисунки и фотоси във фоайето на СУ

Йордан Божилов призова да не мислим, че лошото може да ни се размине, а да сме готови

Посланикът на Украйна н. пр. Олеся Илашчук и Йордан Божилов при откриването на изложбата, снимка: БГНЕС

Посланикът на Украйна н. пр. Олеся Илашчук и Йордан Божилов при откриването на изложбата, снимка: БГНЕС

Фотографии и картини, нарисувани от украински деца на възраст между 10 и 14 г., показват ужасите на войната, водена от Русия в Украйна - днес във фоайето на Софийския университет беше открита с изложба с детски творби. 

На кадрите се виждат разрушени старинни сгради и инфраструктура, ужасът в Буча. Снимка показва и взривена катедрала, както и кадър на деца, оставени без детство, спящи в мазета, играещи в руини, криещи се от експлозии в бункери.

Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов каза, че това, което става в Украйна, е ужасно.

"Ние виждаме само малка част от това, което става – разрушения на цивилна инфраструктура, на болници, на обществени сгради. Страданията са огромни и това става във времена, в които ние се считаме за цивилизован свят." - посочи той, като добави, че не можем да останем безучастни и трябва да засилим подкрепата за Украйна, защото това е инвестиция в нашата собствена сигурност.

Божилов призова да не мислим, че лошото може да ни се размине, а напротив – да бъдем готови, така че никой да не си помисля, че може да разделя света на сфери на влияния, да преобразува държави или граници, базирани на някакви исторически фантазии и т.н. "Всичко това е много опасно", добави той.

По думите му режимът на Путин много отдавна се е утвърдил като антихуманен и антидемократичен.

"След 2014 г. се установи абсолютна диктатура. Беше създадена гвардия, която пази изцяло руското ръководство. Бяха вкарани в контрола на общественото мнение и съзнание всички държавни структури, така че убийството на Навални е една голяма загуба. Трябва да има повече хора като Навални, повече смелост, за да могат да се променят нещата в Русия." - коментира председателят на Софийския форум за сигурност. /БГНЕС