Цветан Цветанов: С действията си БСП създава тягостна ситуация в страната, тя не е градивна опозиция

Завръщането на Радио "Свободна Европа" е опит да се противодейства на фалшивите новини

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Нямаше опровержение, че е имал разговор между Нинова и този човек от клипа. От всички действия на БСП нямаме основание да се съмняваме, че БСП провокират подобни инциденти. Така лидерът на ПГ на ГЕРБ  Цветан Цветанов обясни появилия се скандален клип, в който лидерът на БСП Корнелия Нинова настройва хората в Странджанско, които станаха потърпевши от заразата по овцете и козите.

Трябва да има по-голямо уважение към експертите, които се грижат за животните и хората. Има избити около 4 5000, като общо животните са 1 300 000. Избиването беше единствено възможният вариант за справяне с чумата. Политиците няма как да извличаме дивиденти от подобни ситуация, а трябва да бъдем съпричастни и да помагаме на специалистите да си свършат работата, продължи Цветанов.

Той е категоричен, че недоверието към политиците и институциите у нас се създават именно от политиците, визирайки в случая лидера на БСП, която е манипулирала обществото с твърденията си, че не е имало направени проби, че не е имало заповед от съответните институции. Цветанов отново потвърди, че действията на правителството са били напълно правилно, доказано е и от европейската комисия, която работи по кризата в Странджа. Това, което той изтъкна като проблем в този случай е слабата информираност на хората за конкретната заплаха и това, че евтаназията е единствено правилният начин за справяне със заразата.

Цветанов се опита да обясни и смисъла на акция „Пречупване“,  която лансира преди дни премиерът Бойко Борисов. По думите му тягостна ситуация в обществото се създава от БСП. Защото тя не е градивна опозиция, която трябва да държи в будно състояние цялата власт, за да се вземат правилни решения, а с действията си създава напрежение в обществото. Именно противодействието на всеки опит да се дискредитира правителството е това, което можем да направим, за да успокоим гражданите.

Що се отнася до „раздорите в Обединени патриоти“, според Цветанов те не засягат коалицията, защото има коалиционно споразумение и управленска програма, по която ГЕРБ няма различия с коалиционните си партьори. Това, че има законодателна инициативност от страна на партиите в ОП, определя и ролята на ГЕРБ като един арбитър при приемането на определени законопроекти. Но Цветанов е категоричен, че не са медиите мястото, където трябва да се решават междуличностните противоречия. И смята за некоректно той да коментира поведението на коалиционни партньори на ГЕРБ.

Цветанов категорично отрече засега да се говори за промени в управленската колация, тъй като програмата се изпълнява стриктно, държавата се движи в правилната посока. Нищо не е провокирало нарушаване на коалиционното споразумение и четиригодишната програма.

На въпрос как ще коментира възстановяването на Радио „Свободно Европа“, Цветан Цветанов отговори, че има само едно обяснение за неговото възраждане: През 2016 бяхме подложени на страхотна хибридна атака. Направихме задълбочен анализ, който показа, че фалшивите новини бяха заложени като приоритет в президентската кампания на БСП, които издигнаха кандидатурата на Румен Радев. И мога да ви направя анализ кои са фалшивите новини, как е работено със сайтове и тролове в продължение на една година от страна на БСП. Завръщането на „Свободна Европа“  е именно опит да се противодейства на всички тези фалшиви новини. Това е добре за демокрацията, защото всеки един е потърпевш от фалшивите новини.