ЦИК тегли жребия за номерата на партиите и коалициите на 24-ти април

2090 заявления са постъпили за разкриване на секции в чужбина

Централната избирателна комисия ще изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите на 24-ти април в 15.00 часа. В ЦИК са постъпили 2090 заявления за разкриване на секции в чужбина.

Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение за принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за европейските избори. Споразумението беше подписано от председателя на ЦИК Стефка Стоева и председателя на СЕМ София Владимирова. 

„Подписването на това споразумение не е само изпълнение на изискването на закона, целта е много по-голяма – да упражняваме контрол върху предизборната кампания. За да може участниците в нея да бъдат поставени в равноправно положение и техните послания да се отразяват вярно“, заяви Стоева. Тя посочи, че по този начин избирателите ще могат да направят информиран избор. „Апелирам кандидатите да водят кампания, която да е съобразена със закона“, коментира още Стоева.
От своя страна, София Владимирова посочи, че това споразумение не е формален ангажимент. „Искам да призова медиите да бъдат максимално отговорни към ролята си, която по време на предизборна кампания е по-важна от всякога. Защото това е единственият начин да се противопоставим на фалшивите новини“, заяви тя. Владимирова благодари за доброто сътрудничество със ЦИК.