Цецка Цачева: Няма криза в правителството, защото се реагира бързо

Да бъдем критични, но и да имаме разбиране към неща, които понякога са човешки, заяви министърът на правосъдието

Да бъдем критични, но и да имаме разбиране към неща, които понякога са човешки, заяви министърът на правосъдието

Необходимо е малко повече такт и търпение в правосъдието. Надявам се противоречията в съдебната система да не са само на личностна основа, заяви в "Панорама" новият министър на правосъдието Цецка Цачева. "Онова, което се очаква от нас за съдебната реформа, е да седнем и конткретно да работим върху текстове. Не приемам твърденията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който днес обяви съдебната реформа като "мимикрия", категорична е Цачева. Тя не отговори на въпроса кой е по-прав - Лозан Панов или главният прокурор Сотир Цацаров. "И двете страни залагат от днес възможност да се твърди, че има порок в процедурата за избор на ВСС. Усеща се стремеж за надмощие кой да бъде по-речевит, а магистратите имат нужда от спокойствие, гражданите от доверие. Очаквам да се намали това напрежение. Имаме нужда от малко тишина", каза още Цецка Цачева.

Тя призна, че парламентът й липсва. "Това е много особена структура, която е структурирана по хоризонтала и там си пръв сред равни", коментира тя и добави, че работата в Народното събрание учи  на много. Цачева обясни, че е приела да стане член на кабинета и да оглави правосъдното министерство, защото проблемите не са й чужди. 

По повод излезлите скандални снимки с нацистки поздрав, заради които зам.-министърът на регионалното министерство Павел Тенев подаде оставка, а опозицията поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов за това, че го е защитил., министър Цачева коментира: "Не мисля, че случващото се е криза в правителството. Не мисля, че "криза" е точната дума и квалификация за това, което се случва, но е вярно, че в реалността, в която живеем всеки един от нас трябва да бъде внимателен към това какво публикува и споделя от личния си живот",

"Не мисля, че случващото се е криза в правителството, защото се реагира бързо. Особено съм впечатлена от реакцията на лицата, които са замесени в този проблем, които откровено споделиха, че това е било грешка в един по-ранен период от техния живот, преди да са знаели, че ще бъдат публични личности - пред камерите, микрофоните и вниманието на личността" добави правосъдният министър.
По думите ѝ исканата от БСП и ДПС оставка на вицепремиера е очаквана реакция за всяка опозицията.