Цените на недвижимите имоти скачат с 8%

Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на цените на недвижими имоти, е между 8 и 10%, а очакванията за тази година са той да бъде между 4 и 8%, коментира пред “Дарик” Ирена Перфанова, председателят на УС на Национално сдружение “Недвижими имоти”.

Цените на жилищните имоти в София-център в момента са между 900 и 1500 евро на кв. м., но има също така оферти, както и реални сделки за 2000 евро на кв. м. за имоти в по-добро състояние в по-представителни сгради. В южните райони средната цена е 1000 евро на кв. м., а в комплексите – между 700 и 900 евро на кв. м.

“Луксозният сегмент отчита по-чувствително покачване на цените на недвижимите имоти, но това ще доведе до момент на пресищане и ценовите нива на този тип жилища първи ще спрат да се покачват”, прогнозира Ирена Перфанова. По думите й колкото са по-малки недвижимите имоти, толкова по-бързо се продават и на по-висока цена.

През последните няколко години тенденцията е много хора да търсят алтернативни начини за инвестиция и един от най-сигурните от тях е инвестирането в недвижими имоти, смята Александър Бочев, член на УС на НСНИ.

Лихвите по ипотечните кредити също са на значително по-ниски нива от преди две години.