Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Трима души получиха нов шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на болница "Пирогов".

Това става възможно след като на 6 септември близките на изпаднал в мозъчна смърт 41-годишен мъж вземат решението да дарят органите му.

Ден по-късно трима българи са трансплантирани в две лечебни заведения. Медицински екипи на УМБАЛ "Александровска" присаждат бъбреци на 34-годишна жена и 44-годишен мъж с хронична недостатъчност. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Мъжът е от Бургас, на хемодиализнодиализно лечение от пет години. Жената е от Варна и все още не провежда диализно лечение. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екип на Военномедицинска академия (ВМА) извършва чернодробна трансплантация на 58-годишен мъж, която продължила около 6 часа. Към момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран, контактен и адекватен.

Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

От трите столични болници изказват искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирират тяхното благородно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи.