Томислав Дончев се обяснява: Никой не говори за увеличение на данъци. Аз казах, че трябва да има дискусия

Вицепремиерът е убеден, че Мария Габриел би била чудесен кандидат за еврокомисар

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Трябва да престанем да реагираме само на ключови дума и да започнем да четем целите изречения, а ако може, и целия текст. Иначе има опасност някой да остане с грешно впечатление извън контекста. Никой не е говорил за увеличение на данъци. Казал съм, че трябва да водим дискусия. Това е друго нещо, възмути се в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Категорично трябва да има дискусия по темата за отношенията държавни вземания и общински вземания. В момента няма нито един местен данък, който да осъществява връзка с икономическата конюнктура на дадена община. Трябва да има връзка между икономическата конюнктура и общинската администрация", каза още той.

Дончев напомни, че в програмата на правителството няма нито една дума, свързана с данъците.

"Дискусия трябва да има. Нали не е забранено да дискутираме", попита вицепремиерът.

"Разбира се, държавата трябва да помага на общините, които са бедни. Трябва да дадем и на кметовете и общинските съветници инструменти в ръцете, с които работят. В момента няма значими разлики между данъците в малките и в бедните общини", обясни Дончев.

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов го е разбрал, той отговори: „Трябва да четем всичко, а не само ключови думи."

Дончев коментира и случилото се с НАП. Той заяви, че се надява всички служби и Прокуратурата да си свършат работата. „Трябва обаче да си изясним какви мотиви стоят зад една такава хакерска атака“, посочи Дончев.

Вицепремиерът коментира също така, че Мария Габриел би била чудесен кандидат за еврокомисар. „Жените са на мода“, завърши Томислав Дончев.