Томислав Дончев: Протестът днес беше изнесено заседание на ПГ на БСП

Ако в нечия глава се върти евентуален римейк на събитията от 2013 г., няма причина да се случи същото

"Не очаквайте от мен да бъда толкова дебелокож и да подценявам кояjfи да е форма на обществено недоволство и то под прозорците ни. Протестът днес беше изнесено заседание на парламентарната група на БСП плюс приятели. Разбира се, всеки има право да организира протести". Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.

 "Ако нещо ме притеснява в тези протести, това не е радикалната реторика, свързана с послания против ЕС и т.н. Всъщност проблемът не е, че аз в политическо си качество съм притеснен. Проблемът е, че, ако караме така, скоро въпросът няма да е кой да е управлява, а ще може ли изобщо да се управлява. Опозицията унищожава целия инструментариум на държавността. ЕС задължително е лош - ама ние сме член на ЕС. Концесия, задължително е нещо лошо. Конвенция и обществена поръчка са нещо лошо. Европари е обезателно далавера... Простете, ама то не остана управленски инструментариум, с които да се управлява и да се правят политики!", каза той. 
"Утре, след година-две-три-пет, обаче някой от тях ще трябва да управлява, ще трябва да ползва същите основни инструменти. В стремежа си да се отиграе чисто политическа точка, разбирам, че трябва да се стреля по екипажа и по капитана, но трябва да се пази лодката, защото ние друга лодка нямаме", добави Дончев. "

Отказахме се от Истанбулската конвенция, защото на основата на страховете не може да се построи нищо. Нямаме ангажименти като държава членка да подпишем конвенцията.  Тя е смислена, но държавата трябва да е чувствителна към страховете на обществото", категоричен беше  Дончев.
"Все по трудно ми е да правя коментари дали ще се случи сделката с ЧЕЗ.. Без да влизам в роля на тълкувател на репликите на Борисов, ако в нечия глава се върти евентуален римейк на събитията от 2013 г., няма причина да се случи същото", увери той. Запитан дали Гинка Върбакова е истинският купувач на ЧЕЗ, той отвърна: "След дълъг разговор между нея, мен и колегите, тя не е дала повод да си мислим обратното. Въпросът "ти ли си управляваш бизнеса си", нито е състоятелен, нито може да получим адекватен отговор. Ако питате дали дамата беше бизнес грамотна, беше. И с лекота коментираше сделката. Ние поискахме държавата да участва и то не заради друго, а защото е извънредна мярка, тъй като държавата трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които са разтревожени".