Джон Болтън: Доналд Тръмп не пожела да предприеме мерки срещу руската агресия

Бившият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, Джон Болтън, стигна до заключението, че руският президент Владимир Путин се е „смял неспирно“ над американския си колега след срещата на върха в Хелзинки през 2018 г, пише британският The Independent

Болтън написа за това в своята книга, която трябва да излезе следващата седмица - освен ако федерален съдия не забрани продажбата й, тъй като администрацията на Тръмп съди автора, твърдейки, че книгата разкрива много класифицирана информация.

Освен всичко друго, Болтън твърди, че Тръмп не е пожелал да предприема мерки срещу руската агресия към  САЩ и техните интереси. Авторът обаче никак не обяснява заключенията си за чувствата на американския лидер, които той изпитва към Русия и Путин.

Независимо от това Болтън предоставя възможност да се разбере как съветниците на Белия дом са реагирали на срещата на върха Тръмп и Путин в Хелзинки, която се проведе през 2018 г. Там Тръмп застана на страната на руския лидер и се противопостави на заключенията на собствените си специални служби относно намесата на Москва в изборите през 2016 г. в САЩ.

„Това не е начинът за изграждане на отношения с Русия и Путин трябва да се е смял на глас колко лесно управлява всичко в Хелзинки“, пише Болтън, чиито думи са цитирани от „Вашингтон пост“, който е получил предварително копие на книгата.

В понеделник самият президент обвини третия си съветник по националната сигурност, който напусна Белия дом заради обтегнати отношения по между им. Вярно, нито самият той, нито екипът му, очевидно, все още не са запознати със съдържанието на книгата.

„Мисля, че той ще има проблеми със закона. "Надявам се да е така", каза президентът пред журналисти за Болтън и издателство "Саймън и Шустър", което ще издаде книгата следващата седмица. "Може би той казва лъжи. Той е известен лъжец."