Кремъл да даде достъп до запечатаната електронна система на Московската лаборатория

Това поиска Световната антидопингова агенция като условие да се възстановят правата на РУСАДА

© Associated Press

© Associated Press

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) може да възстанови правата си, но първо трябва да признае заключенията от докладите на Ричард Паунд и Ричард Макларън, заяви говорител на Световната антидопингова агенция (WADA), цитиран от ТАСС.

Според него забраната за участите на руските спортисти в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г., наложена от Международния олимпийски комитет (МОК), усилва верността на твърденията в двата доклада за подкрепена от държавата допинг програма в страната между 2011 и 2015 г.

WADA настоява да бъдат изпълнени два критерия, за да възстанови правата на РУСАДА. Русия трябва да признае публично резултатите от доклада "Макларън" и руското правителство да предостави достъп до съхраняваните данни в електронната система на Московската лаборатория, които са запечатани поради федерално разследване.

В момента РУСАДА е с частично възстановени права. В края на юни тя получи разрешение да тества проби под надзор. Според WADA Русия е на прав път към пълното възстановяване на правата на антидопинговата си агенция.

"Трябва да се отбележи, че WADA е обнадеждена от значителния напредък на РУСАДА, постигнат при новите управляващи с наша подкрепа. Вярваме, че изпълнението на тези два критерия са от решаващо значение за световното доверие и функциониране в надеждна среда. WADA продължава усилията си с Русия за осигуряване на стабилна, независима и устойчива програма за борба с допинга", се казва в изявлението на WADA.

МОК създаде две отделни комисии, които да разследват твърденията на директора на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков след разкритията за държавно спонсорирана допинг програма. Докладът на Паунд излезе през 2015 г., а година по-късно и този на Макларън. Според него близо 1000 руски спортисти са били част от допинг програмата в страната от 2011 до 2015 г.

Състезателите от Русия ще могат да участват в Пьончан под неутрален флаг под името "Олимпийски атлети от Русия". За да бъдат допуснати до игрите, те ще трябва да докажат, че са "чисти от допинг". Спортистите, които са били наказвани за нарушаване на антидопинговите правила, нямат право да участват в Пьончан.

Руският президент Владимир Путин обяви, че страната няма да бойкотира игрите и ще изпрати своите състезатели. Според него отчасти Русия има вина за това наказание, защото "е дала повод на МОК да накаже сурово много спортисти". "Това не е много честно, защото се включва принципът на колективната отговорност, а в никоя правна система в света това не съществува", заяви той.