Станишев отговори на призива на Евгени Кирилов да остави БСП на мира

Не съм в БСП заради конюнктура или кариера, пише лидерът на ПЕС

Сергей Станишев

Сергей Станишев

"В днешния брой на вестник "Дума" публикувах статия "За насилието, ценностите и политическите цели на БСП". Тя е отговор на откритото писмо на Евгени Кирилов до мен, публикувано преди дни."

Това написа във фейсбук президентът на ПЕС Сергей Станишев. И припомни предисторията:
"Дискусията за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие се превърна във фалшива новина и отправи погpешно послание - и към жертвите, и към насилниците - за толерантност към домашното насилие.

Чрез моето открито писмо бих искал позицията на ПЕС да стигне до всички членове и симпатизанти на БСП, за да са наясно с принципите, които европейската левица отстоява. БСП е най-демократичната българска партия и за да я запазим такава, трябва да проведем този честен и открит разговор."

Драги Евгени, пише Станишев, преди време се обърна към мен с открито писмо и публичен призив: „Истанбулска конвенция. Стига, Сергей, спри се! Остави на мира БСП!“ В писмото заявяваш, че проявявам „болезнена активност“, че „атаките от ПЕС“ носят моя почерк, че едно прессъобщение е насочено срещу ръководството на БСП и парламентарната група. Внушението е, че водя някаква лична битка, която вреди на интересите на БСП.

Бих подминал тези послания, правил съм го неведнъж през годините. Но изводите са твърде сериозни. И отразяват линия, която не толкова открито, колкото подмолно, се прокарва сред членовете на БСП и формира негативно отношение към Европейската социалдемокрация. Тя звучи така: „Най-сетне напипахме струна, носеща ни широка обществена подкрепа. Като яхнем тази вълна, ще ни припознаят за сила и ще спечелим предсрочните избори. Който се противопоставя на това, е против интересите на партията.“

Свързан съм с нашата партия кръвно и съм доказал в продължение на десетилетия моята ангажираност към социалистическите идеи.

Не съм в БСП заради конюнктура или кариера, пише още Станишев.