Станишев: ЕС да си подреди къщата, преди да приема нови членове

"ЕС се намира в процес на преход към нова структура и нов начин на структуриране. Нека си подредим къщата преди да приемаме нови страни.". Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев по темата "Ще проправи ли България пътя на западните Балкани към Европа?"

"Страните кандидатки имат много да наваксват във всички сектори, за да бъдат ефективни. Начинът по който се случи Брекзит е най-добрата застраховка за да не се случи Брекзит на друга страна. Великобритания ще преживее тежки проблеми.", категоричен бе Станишев.

"Срещата на върха е историческо събитие и успех за България. Сега има префокусиране и това е наша заслуга. Двете звезди са премиерите на Гърция и Македония. Аз съм много горд от тези двама лидери - поемат политически рискове и са готови да водят към нов тип отношения. Посоката е добра. И двамата разбират трудностите на другата страна.", констатира Станишев. "Важно е съвета на ЕС на стартира преговори с Албания и Македония. Трябва да има стъпки, които да променят живота на хората. Хората на Западните Балкани са уморени.", обобщи той.