Сръдни и обидени след церемонията "Спортист на годината"

Нургюл Салимова и Радостин Владимиров, снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова и Радостин Владимиров, снимка: БГНЕС

Церемонията за Спортист на годината мина в сръдни. Гросмайсторката ни Нургюл Салимова се обиди, че е едва шеста в класацията, която подреждат спортни журналисти. Тя беше видимо недоволна, докато получаваше плакета си от Радостин Любомиров от БНТ. Плувецът Антъни Иванов, който не обича да си мълчи, се възмути, че съотборникът му Петър Мицин е станал трети и попита реторично от къде на къде изпреварва Салимова в анкетата.

Според рейтинга на ФИДЕ към 3.9.2023 г. шахматиската е класирана на 2-ро място в света за девойки и на 39-то за жени. На 21 август 2023 г. печели второ място на Световната купа по шахмат за жени в Баку, където отстъпва на Александра Горячкина (РФ). На 9 октомври 2023 заема второ място на Европейското клубно първенство по шахмат-жени в Драч, Албания. На 20 ноември 2023 печели златен медал като победител на втора дъска в отбора на България на Европейското отборно първенство по шахмат за жени в Будва (Черна гора), Албания и става европейска шампионка с отбора. Припомняме, че начело на класацията за втора поредна година беше избран баскетболистът ни от НБА Александър Везенков. Втори остана първата ни ракета Григор Димитров, който днес ще се бори за класиране на полуфиналите в Австралия. И тази година прави впечатление, че в първата десетка на най-добрите има само един представител от традиционните за страната ни силови спортове. Единствено щангистът Карлос Насар успя да събере точки за петото място.

Българските състезателки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви също не останаха доволни от класирането в анкетата. Те се наредиха на 23-то място с 22 точки. Двете спечелиха титлата от Европейските игри в Полша и се присъединиха към плувеца Антъни Иванов, както и майката на щангиста Карлос Насар – Поля, в изразеното недоволство от подреждането. Ето какво написаха сестри Стоеви: „Класацията „спортист на годината“ на България вече е факт. Благодарим много на българските медии и журналисти за гласуваното доверие и за това, че сме в топ 25 в България по резултати! Интересното обаче е, защо няма нито един медалист от европейските игри (проведени в Полша), в десетката на България, може би пиарът на някои спортисти е по-важен от реалността и оценяването по резултати!“.