Сръбската православна църква се преименува

Печката патриаршия съществува в периода 1346-1766, а печките патриарси са се титулували „Отца и оучителя Сръблем и Блъгаром“

Официалното име на Сръбската православна църква ще бъде преименувано на Сръбска православна църква - Печка патриаршия, съобщава B92, позовавайки се на белградския всекидневник Vecernje Novosti.

В материала на изданието се пояснява, че процедурата по избор на патриарх ще бъде опростена. Главата на църквата ще бъде избиран с тайно гласуване, като ще са необходими 2/3 от гласовете на епископите.

Най-важната промяна е предложението за нов устав на църквата. Сръбският патриарх Ириней заяви, че подкрепя идеята за промяна на официалното име на Сръбската православна църква. "Това не означава, че патриархът ще се мести в Печ, Косово. Белград все още е административен център. Печ остава история от нашето минало, където са били патриарсите, архиепископите.. Печ остава исторически център на нашата църква. Приемаме всичко, което допринася за запазването на историята, връзката на нашата църква с Печ и Косово, приемаме", каза патриархът.

Ириней подчерта, че промяната на името е много добро предложение. В допълнение към промяната на официалното име, новият проектоустав на СПЦ носи много други промени. Предвидено е първият човек на СПЦ да се нарича ариепископ печки митрополит белградско-карловачки и патриарх на всички сърби.

Печката патриаршия съществува в периода 1346-1766. Печките патриарси се титулуват „Отца и оучителя Сръблем и Блъгаром“.
В периода 1557-1766 г в диоцеза на Печката патриаршия е и Рилският манастир.