Втора олимпийска титла за Свиндал

Аксел Лунд Свиндал

Аксел Лунд Свиндал

Аксел Лунд Свиндал донесе първо злато за Норвегия в мъжкото спускане на Зимни олимпийски игри. 35-годишният петкратен световен шампион финишира първи на 2,965-километровото трасе в Пьонгчанг с време 1:40.25 минути.

Това е втора олимпийска титла за норвежеца след триумфа му в супергигантския слалом във Ванкувър преди осем години, с което той стана първият алпиец с златни медали в скоростните дисциплини на олимпийски игри (супергигантски слалом и спускане).

Свиндал изпревари с 0,12 секунди своя сънародник Шетил Янсруд, който се окичи със среброто.

"Шетил беше изключително бърз в горната част на трасето, където аз допуснах грешки. Но усещах, че след втория скок до края съм доста бърз. Двойна победа за Норвегия - това е страхотно за нас", коментира Свиндал.

Янсруд спечели бронз в спускането преди четири години в Сочи, но сега се изкачи още едно място нагоре на почетната стълбичка. Янсруд има и олимпийско злато в супергиганския слалом в Сочи 2014. 

Мъжкото спускане бе единствената дисциплина, в която Норвегия нямаше злато на олимпийски игри. Сега норвежците записаха двойна победа за страната си, което не се е случвало за една нация от 40 години, когато Пирмин Цурбриген и Петер Мюлер спечелят за Швейцария злато и сребро в Калгари 88. 

Трети в спускането остана Беат Фойц от Швейцария на 0,18 секунди след победителя.