Международната федерация остави в сила забраната срещу руските атлети

руското правителство ще трябва да покрие всички разходи на IAAF по разследването

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) остави в сила забраната срещу Русия. Решението беше обявено на пресконференция в присъствието на президента на IAAF Себастиан Коу и председателя на работната група Рене Андерсен.

Според решението руските атлети няма да могат да участват в състезанията, организирани от IAAF и през 2019 г., посочва "Дневник". Първият значим турнир е европейското в зала в Глазгоу през февруари. Там руски атлети ще могат да се включат под неутрален флаг, но при условие, че докажат, че са чисти.

Освен че наказанието остава в сила, руското правителство ще трябва да покрие всички разходи на IAAF по разследването. Това е едно от задължителните условия за възстановяването на правата.

Руските лекоатлети бяха изключени от официалните международни състезания през 2015 г. заради обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. През юли 2016 г. беше прието, че руски състезатели, които докажат пълната си невинност, могат да се състезават под неутрален флаг.

През септември Световната антидопингова агенция (WADA) възстанови правата на Руската антидопингова агенция. Това даде надежди на руснаците, че ще последва и вдигане на забраната в леката атлетика.