Стефан Софиянски: Бих се изненадал, ако Васил Божков вземе "Левски"

Обстановката на Герена ме тревожи. Тя явно е следствие на лошо менажиране на клуба

Стефан Софиянски

Стефан Софиянски

Бих се изненадал, ако Васил Божков поеме "Левски". Това заяви Стефан Софиянски пред "Топсорт" относно смяната на собствеността на клуба, която ще бъде официализирана в началото на месец март.

"Аз доколкото имам информация Спас Русев още е собственик на Левски, така че няма смисъл да коментираме хипотези. А и знаете ли в лични разговори какво ми е казвал Васил Божков? Че от футбола печелиш тогава, когато спреш да се занимаваш с него (смее се). Затова и казвам, че по-скоро бих се изненадал, ако поеме Левски", заяви Софиянски.

"Обстановката на Герена ме тревожи. Тя явно е следствие на лошо менажиране на клуба. Аз си спомням, че дълговете, които имахме към институциите бяха 18 млн. лева, а сега дочувам, че са 24, което означава, че в последно време не са погасявани. Въпросът е какво се е случило с тези пари? Вариантите са два - или няма финанси, или се харчат грешно. Хубаво е футболистите да взимат големи заплати, но когато няма възвращаемост и резултати не е оправдано фонд работна заплата да е близо 1 млн. лева на месец, каквито неща чувам", добави още бившият премиер на България.

"Лично аз бих искал да виждам повече българи в Левски. Как да имам сантименти към клуба, когато е пълен с толкова много чужденци, които идват и си заминават, и по никакъв начин не се асоциират с Левски? Навремето ходехме на тренировки и мачове, за да гледаме Гунди, Меци, Сашо Костов, Бисер Михайлов, Фифи Перото, а на по-късен етап Гибона, Наско Сираков, Боби Михайлов... Ето, например вижте ЦСКА - във всеки мач има поне по 5 български играчи. Да, не се знае Литекс ли са, ЦСКА ли са, но е факт, че преобладава българското. Нямам нищо против чужденците, напротив, но все пак основата да е от българи. Пък, ние левскарите, ако трябва ще потърпим, за да ги изчакаме. Последните ни големи успехи бяха с гръбнак от българи и един страхотен Лусио Вагнер, който изключително много харесвах като футболист", коментира Софиянски.

"Харесвах Славиша Стоянович, но Левски загуби много точки срещу отбори, които не съм си и представял, че може да загуби, и то на "Герена". Иначе имаше някои хубави моменти, интересни мачове, нападателен футбол. Сега се надявам и мисля, че Георги Дерменджиев може да помогне на отбора. Той е интелигентен, систематичен и умерен човек от наблюденията, които имам върху него. Разбира си от работата, има успехи, дано и при нас ги постигне", завърши политикът.