Северна Корея ще изпрати делегация на зимната Олимпиада

Пробив в преговорите между Сеул и Пхенян. Северна Корея ще участва на зимната Олимпиада следващия месец в Пьончан. Това беше постигнато на преговорите между двете държави днес. Ще успее ли спортната дипломация да намали напрежението на Корейския полуостров...

За първи път от две години делегации от Северна и Южна Корея сядат на масата на преговорите. Разговорите се провеждат в демилитаризираната зона.

Начело на северкорейската делегация е Ри Сон-гвон. Той е приближен на военния министър на Северна Корея и е председател на Комитета за мирно обединение. Той отказа да прави изявления след срещата. Новината съобщиха южкорейските представители на преговорите. Пхенян се е съгласил да изпрати делегация на Зимната Олимпиада, която ще включва спортисти, високопоставени лица танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо.

Сеул предлага също среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на полуострова. Какво ще бъде договорено на първия кръг от преговорите - ще стане ясно до часове. Двете делегации се върнаха на собствени територии за обяд. Но след това преговорите ще бъдат подновени.