Съдят бивш бос на Барса за трафик на органи - купил черен дроб за Ерик Абидал

Бившият президент на Барселона Сандро Росел, който е в затвора за различни данъчни измами, може да бъде съден допълнително за трафик на човешки органи. Според в. „Ел Конфиденсиал“ в качеството си на бос на каталунците Росел е купил черен дроб за бившия играч на тима Ерик Абидал. Французинът беше диагностициран с рак на черния дроб през 2011 година.

Изданието твърди, че Росел сам е потвърдил новината в телефонен разговор. Записът е предаден на Върховния съд на Испания. Трафикът и трансплантирането на незаконни придобити органи е наказуемо в страната от 2010 година, а законът предвижда затвор между 6 и 12 години.

Информацията на „Ел Конфиденсиал“ беше отречена от Барселона в специално съобщение до медиите. То беше последвано от изявления в същия смисъл от страна самия Абидал и на каталунската болница, в който французинът се лекуваше.

Ерик Абидал носи екипа на Барса в продължение на шест сезона, а през април 2013 година се завърна в игра след успешната терапия на рака. Три месеца по-късно премина в Монако. В момента бившият френски национал е технически секретар в Барселона.