Руските хакери от Fancy Bears се готвят да манипулират резултатите от Олимпиадата в Пиончанг

Те ще опитатк да отстранят от състезанията на "неудобни" спортисти или да решават кой да спечели златен медал

Американски специалисти по киберсигурност предупреждават, че руската хакерска групировка Fancy Bears готви серия атаки с цел да провали зимната Олипиада в Южна Кроея.

Експерти на компанията ThreatConnect са открили три подозрителни домейна, чиито адреси са замаскирани като официалните сайтове на МОК, Световната антидопингова агенция, Антидопинговата агенция на САЩ и Олимпийския съвет на Азия.

Сайтовете-имитатори са създадени съвсем скоро - през декември 2017 година. Специалистите на ThreatConnect предупреждават на сайта си ,че имат доказателства, че доймейните са регистрирани от хакерската групировка Fancy Bears, чиято дейност  есвързана с работата на руските спецслужби.

Най-очевидната цел за руските хакери, така че да навредят на Олимпиадата, е интерактивната антидопингова система ADAMS, чрез която те могат да  фалшифицират резултатите от допинг-тестовете. По този начин те могат да постигнат отстраняването от състезанията на "неудобни" спортисти или да поставят под съмнение авторитета на Олимпиадата.

Това би могло да се превърне в отмъщение за отстраняването на руски спортисти от зимните Игри заради употребата на допинг.

Вторият обект на атака е софтуеърата инфраструктура на Олимпиадата, например, прецизните секундомери за определяне на резултатите в спортове, в които имат значение стотни от секундата. Ако проникнат в системата, хакерите ще могат да манипулират резултатите на "неудобни" или "вражески" атлети.

Застрашени са и спортовете, в които решаващата дума имат съдиите - фигурно пързаляне, например. Оценките се показват чрез специална програма и съществуват само в електронен вид. Затова и хакерите могат дистанционно директно в ефир да решат съдбата на златния медал.