Едмонд Назарян: Ще умра на тепиха, но ще донеса слава за България

Големият син на Армен Назарян се прицели в златния медал на предстоящите младежки олимпийски игри в Буенос Айрес

Едмонд Назарян

Едмонд Назарян

Големият син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян – Едмонд се прицели в златния медал в борбата класически стил на предстоящите младежки олимпийски игри, които ще се проведат в Буенос Айрес от 6 до 18 октомври. 16-годишният талант мечтае да задмине баща си по успехи и да донесе слава на България.

Въпреки че бъдещето е пред Едмонд, той вече може да се похвали със сериозни успехи за неговата възраст – има над 60 медала от различни състезания. През 2018 година бележи изключително силен сезон. Стана номер 1 в Европа, спечели бронз на световното първенство, триумфира и на Балканите в категория до 45 кг на класическия стил.

"Винаги давам всичко от себе си, за да изляза победител от тепиха. От баща си съм научил да не се отказвам и за кратко време да натрупам точки, за да приключа по-бързо срещата и да имам сили за следващата", каза състезателят на пресконференция днес. "Ние сега тренираме в Самоков, тренираме двуразови и триразови тренировки. Трябва да станем шампиони и затова тренираме здраво. Трябва да умреш на тренировките, за да не умреш на битките", каза Едмонд.

"Не се предава. Не обича да губи. Борбата без загубата не може да ти осигури победата. Можеш да загубиш на тренировка, на някаква игра, но на твой спорт, трябва да мислиш, че една загуба е крачка напред", каза неговият баща.

"От малък съм мечтал да стана олимпийски шампион, но целта ми е да стана шампион за кадети, после за мъже. Ценният му съвет е да не се предавам в битката, да давам всичко от себе си", добави Едмонд.

"Много се радвам на неговата упоритост. Понякога нещо като не му се получава, иска още и още веднъж да опита, докато не го направи. И въпреки че имам три медала от игрите, винаги се радвам на младите състезатели, които предлагат комбинация от хватки, както прави и Едмонд", допълни Армен Назарян.

Шампионът беше един месец на лагер в Армения, където имаше сериозен избор на спаринг партньори и направи силна подготовка. На игрите Едмонд ще бъде придружаван от баща си.

Преди това Армен Назарян ще води мъжете на силен турнир в Румъния, където ще бъдат изяснени и последните въпросителни около състава за световното първенство в Будапеща (Унгария) през октомври. Отборът пътува утре.

"Иво Ангелов обаче контузи коляното си на лагера в Полша и няма да участва. Той почти се е възстановил, но не искаме да рискуваме. Все още е на процедури. Именно на него ще разчитаме на първенството в Унгария", разясни Назарян.

Еврошампионът от 2017 година Тарек Абделслам също пропуска надпреварата заради травми в кръста и рамото.

"За съжаление все още арменецът Айк Мнацканян не е получил български паспорт. Отлично е подготвен, не спира да тренира и е в изключителна форма. Много искаме да го използваме на световното, където би могъл да е сред претендентите за медал, но за съжаление липса на документи ни спират да го пуснем да се бори", допълни Назарян.

В момента жените са подготовка на комплекс "Диана", а мъжете в свободния стил също са в Румъния на лагер. Натурализираният чеченец Али Умарпашаев, който миналата седмица спечели бронз на турнира "Александър Медвед" в Минск (Беларус), също се присъедини към отбора в Румъния.