17-годишната Теодора Цанева оглави световната ранглиста в каратето

Теодора Цанева

Теодора Цанева

България вече има свой представител под номер 1 в световната ранглиста по карате, съобщаваActualno.com! Това е 17-годишната българска състезателка Теодора Цанева, която официално оглавява световната класация в кат. до 53 кг при девойките под 18 години.

След последното си състезание Цанева завоюва достатъчен актив от точки, с които да се изкачи до първото място в световната ранглиста. Класацията все още не е обновена, но предстои да бъде актуализирана в следващите дни, когато името на Теодора ще бъде над всички.

През месец март Теодора Цанева ще навърши 18 години и ще се прехвърли при жените. Според правилника на Световната федерация по карате (WKF), българката ще влезе в световната ранглиста при жените с 50 % от точките, които притежава при девойките под 18 г. Дори и с намален наполовина актив, Теодора Цанева ще се позиционира високо и в женския световен елит. Тя и олимпийската шампионка Ивет Горанова са вероятно единствените българки, които ще имат правото да участват по рейтингови турнири по карате. Първата голяма цел пред Теодора Цанева при влизането си в женския елит e Европейското първенство по карате в Хърватия през месец май. Това ще бъде дебютно участие за нея при жените на голям форум. Мечтата на Теодора Цанева е да стане световна шампионка - до момента България все още няма световна титла в олимпийското карате.