Спецчасти в Тбилиси разпръснаха антиправителствен митинг със сълзотворен газ

Хиляди протестираха пред парламента срещу закона за "чуждото влияние"

Тбилиси тази вечер, снимка: EPA/BGNES

Тбилиси тази вечер, снимка: EPA/BGNES

Специални части на грузинското министерство на вътрешните работи използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, които протестираха пред служебния вход на парламента срещу закона за чуждото влияние, съобщи контролираната от Кремъл агенция ТАСС от мястото на събитието.

Полицията задържа част от протестиращите, които се разпръснаха.

На многохилядния митинг пред парламента дойдоха и лидери на опозицията, по-специално грузинският депутат Гиорги Вашадзе от опозиционната партия "Стратегия Агмашенебели".

Полицията изтласка протестиращите към улица, намираща се в непосредствена близост до парламента. При действията на силовите чясти беше ранен оператор на грузинския телевизионен канал "Рустави 2".

Във вторник в Тбилиси пред сградата на парламента на булевард "Руставели" бе възобновен митингът срещу приемането на проектозакона за чуждестранните агенти. На пленарното заседание на законодателния орган депутатите обсъждаха документа и се предвиждаше той да бъде гласуван на първо четене. Преди началото на митинга протестиращите се сбиха с полицията на улица "Чичинадзе", където се намира служебният вход на парламента.

Протестиращите искаха да блокират портите, през които излизат депутатите и служителите на законодателния орган, но полицията им попречи да го направят.

От началото на седмицата в Тбилиси се провеждат митинги срещу приемането на закона за чуждестранните агенти. На 15 април протестните действия прераснаха в сблъсъци с полицията. Служителите на реда трябваше да задържат административно 14 души, четирима от които вече са освободени под гаранция. /БГНЕС