СОС отново обявява конкурс за Княжеската градина след демонтажа на МОЧА

За втори път тази година Столичният общински съвет се заема да планира бъдещето на Княжеската градина в София след окончателното премахване от нея на Паметника на съветската армия, известен още като МОЧА.

По предложение на групата на "Синя София" на проф. Вили Лилков комисията по екология в СОС гласува да възложи на кмета на София Васил Терзиев да организира конкурс с международно участие "за идеи за доизграждане и развитие на Княжеската градина". Докладът бе подкрепен от най-големите групи в парламента на София- тази на ПП/ДБ/"Спаси София" и на ГЕРБ-СДС. Гласовете на тези формации са достатъчни искането на "Синя София" да бъде прието и на сесия.

"Против" гласуваха представителите на БСП. Те припомниха, че са внесли искане за провеждане на референдум за съдбата на монумента. Според тях първо трябва да се проведе допитване сред софиянци и едва след това да се мисли какво да се прави с терена.  

Вносителите на доклада и подкрепилите го групи поясниха, че предложението няма за цел в Княжеската градина да се строи или да се реализират някакви "екзотични" и "екстравагатни" идеи. Лилков посочи конкретно, че целта на конкурса е "да се получат идеи за запазване и обогатяване на парковото пространство на Княжеската градина като елемент на "Зелената памет" на София и изграждане на архитектурно-пространствена рамка на бул. "Цар Освободител". 

Това е второто действие в рамките на година за провеждането на конкурс за Княжеската градина след премахването на ПСА. През август м.г. предишният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е подписала доклад на главния архитект Здравко Здравков за старт на процедурата за подготвяне на задание за архитектурен конкурс и план за градината. Като първа цел на процедурата бе посочено изготвянето на нов устройствен план на пространството.  Целта на конкурса е да се съберат предложения на архитекти и урбанисти как да бъде оформена зоната след преместването на фигурите и постамента. Докладът дойде след решение на СОС от март 2023 г., с което областният управител на София бе натоварен да демонтира МОЧА.