Истерия в Русия: Държавните телевизии обясняват какво да се носи в бомбоубежище

Руската държавна телевизия излъчи репортаж за най-необходимите продукти, които всеки трябва да има в качеството на "неприкосновен запас" в случай на война, както и сроковете за тяхното съхранение.

Всико това става на фона на нагнетяване на напрежението между Русия и Запада след отравянето на бившия офицер от руското ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри, което беше оценено като "химическа атака" на Кремъл срещу суверенна държава.

Русия е обвинена в нарешавана на международния договор за унищожаване на химическите оръжия, както и в неговото използване срещу мирни граждани.

В същото време в сирийския град Дума беше извършена атака с химическо оръжие, в резултат на която загинаха около 100 цивилни граждани, включително деца. Русия беше директно обвинена от президента на САЩ Доналд Тръмп, че прикрива сирийския президент Башар Асад и по този начин подпомага продължаването на войната.

Въпреки, че категорично отрича провеждането на химическата атака, Русия блокира резолюцията на ООН превдиждаща провеждането на международно разследване на случая.

По този повод американският предтавител в ООН Ники Хейли заяви, че "Русия ще запомни деня, в който предпочете да защити чудовището Асад, а не сирийския народ" и обвини Москва, че не зачита авторитета на Съвета за сигурност на ООН.

На този фон, руската пропаганда нагнетява истерията с твърденията, че Западът несправедливо обвинява Кремъл в тези престъпления, както и, че води агресивна политика срещу Русия.

Докато преди години водещи руски журналисти заплашваха, че руските ракети ще превърнат в радиоактивен прах САЩ, а в обръщението си към Феералното събрание Путин повече от час твърдеше, че Русия разполага с оръжия, които са в състояние да достигнат всяка точка на света и уж случайно показваше щата Флорида, то сега на руските граждани, които все по-силно усещат тежестта на икономическа криза се предлага да се запасяват за война, явно за да не задават въпроса как режимът на Путин постави страната в пълна изолация, а населението във все по-голяма бедност.