"Иновации" в Русия: Създават лаборатория за изучаване на Си Дзинпин

Си Дзинпин

Си Дзинпин

В Русия е създадена първата по рода си лаборатория за изучаване на идеите на китайския президент Си Дзинпин. Тя е направена в Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките (ИКСА РАН). Това е първият подобен изследователски център извън Китай.

Кирил Бабаев, директор на ИКСА РАН, заяви пред китайската информационна агенция Синхуа, че резултатите от работата на лабораторията през 2025 г. трябва да доведат до публикуването на "голяма научна монография, която ще запознае руските читатели, включително представители на руските власти, с идеите на Си Дзинпин и тяхното значение за развитието на Китай и, разбира се, за руско-китайските отношения. Бабаев отбеляза, че руското правителство трябва добре да разбере "каква е идеологическата основа за развитието на днешен Китай".

Според директора на ИКСА РАН, Русия разбира, че идеите на Си определят политиката на Китай в много направления. "Разбираме също, че това е политика, която ще продължи не една или две години, а много по-дълго. Съответно тя ще определя дейността на Китай за дълъг период от време", каза Бабаев.

Изследванията ще се съсредоточат върху идеите на Си в областта на икономиката, външната и вътрешната политика, социалната политика, културата, изкуството и идеологията. Лабораторията ще установи контакти с китайски изследователски центрове и ще проведе няколко съвместни конференции и кръгли маси. В нея ще бъдат включени не само учени от Института по Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките, но и представители на други структури. /БГНЕС