Китай цензурира снимка на две спортистки - дали е защото напомня за клането Тиананмън?

Бдение по повод годишнина от кървавото клане на пл. Тиананмън. Снимка: БГНЕС

Бдение по повод годишнина от кървавото клане на пл. Тиананмън. Снимка: БГНЕС

Китай е цензурирал снимка на две спортистки, прегръщайки се след състезание. Причината е че числата на техните ленти 6 и 4 случайно препращат към клането в Тиананмън от 4 юни 1989 г.

Изображението улавя Лин Ювей от лента 6 и Ву Яни в лента 4, прегръщайки се след финала на 100-метровото бягане с препятствия при жените на Азиатските игри в Ханджоу. Докато стоят заедно, стикерите, показващи техните номера на лентата, образуват числото “ 64 ”, което често е асоциирано с към 4 юни 1989 г.

На 4 юни 1989 г. китайски военни танкове навлизат в столицата Пекин. По време на кървава репресия те избиват много от студентите, протестиращи за демокрация Площад Тиананмън.

Пекин строго контролира препратките към събитието, изтривайки всички споменавания за него от интернета в Китай. Освен това бързо биват изтривани всички препратки към трагичния случай в социалните медии. Властта взима на прицел дори на пръв поглед безобидни моменти, когато числата 6,4 и 89 се появяват заедно и са напълно несвързани с Тиананмън.

Състезанието се проведе на 1 октомври - Националния ден на Китай. Това е деликатен повод, когато властите са по-бдителни срещу всякакви признаци на несъгласие, които могат да отвлекат вниманието от празненствата.

Държавният оператор CCTV първоначално публикува въпросната снимка в Weibo (китайската услуга за социални медии) в неделя вечер. Но час по-късно но я премахна от акаунта си, предава CNN. Снимката не може да бъде намерена в Baidu, популярната търсачка в Китай, а услугите на Google са блокирани в страната. Изображението може да се види в статия, публикувана в понеделник от държавната информационна агенция Синхуа, но номерата са изрязани от снимката.

Китай налага строга цензура не само на критиката към Комунистическата партия, но и на въпросите, които счита за чувствителни и несъвместими с ценностите и идеологията на партията. Съществува цензура и върху символи, които може да изглеждат безобидни като например героят Мечо Пух.

Превод: Фактор.бг