Словакия купува 14 изтребители F-16, сменя руските МиГ-ове

Словакия купува 14 американски бойни самолети F-16 Block 70/72. За това съобщи словашкият военен министър Петер Гайдош на пресконференция в столицата Братислава, предаде АФП и enrsi.rtvs.sk.

Днес Гайдош подписа споразумението за закупуването с вицепрезидента на Lockheed Martin Ана Вугофски. Сделката е на стойност 1,58 млрд. евро (1,8 млрд. долара) и включва самолетите, оборудването им и обучението на пилотите.

Преди това сделката вече беше одобрена от правителството на Словакия и Държавния департамент на САЩ.

"Нашето двустранно сътрудничество достигна ново ниво. Словакия е важен съюзник на САЩ", заяви заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който е на обиколка в страни от Централна и Източна Европа. Той добави, че тази покупка трябва да служи като пример за останалите членове на НАТО.

Премиерът Петер Пелегрини подкрепи министъра на отбраната Питър Гайдош като заяви, че покупката е израз на ангажиментите, които Словакия има към НАТО.

През юли бе оповестено, че Словакия предпочита да закупи нови изтребители F-16 от Lockheed Martin пред шведски "Грипен". В публикувания анализ на военното министерство преди решението на кабинета беше отбелязано, че американските самолети са по-модерни и по-добри. Преди това премиерът Петер Пелегрини отложи решението си с довода, че това е твърде сериозно споразумение за милиарди евро и иска да получи сравними предложения, от които да избере без никакви съмнения.

Според договора, първите 4 бойни самолети ще бъдат доставени през 2022 година. Останалите страната ще получи през 2023 година.

С новите са изтребители страната ще замени старите МиГ-ове, останали още от съветско време. Словакия, член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на 12 самолета МиГ-29 до есента на 2019 година. Договорът е на стойност между 20 и 50 милиона евро на година, според който дузина руски техници са базирани в словашка военновъздушна база.

Сделката ще трябва да бъде удължена и след сключването на споразумение за закупуване на нови самолети, докато изтребителите бъдат доставени.

Словакия планира да отдели 6,5 милиарда евро до 2030 г. за модернизиране на армията.

Така ще постигне пълна съвместимост със страните-членки на НАТО.