След раздялата с Прокуратурата, Иван Гешев на родова среща в село Годлево

Бившият главен прокурор Иван Гешев, след като се раздели с държавното обвинение, фокусира вниманието си върху родовата памет. Днес на страницата си във Фейсбук не ни занимава със съдебни дела, искане на имунитети и обвинения, а разказва за вълнуващата среща с Гешевия род в село Годлево. 

„Род и Родина не са забравени думи

На Еньовден участвах в традиционната родова среща на Гешевия род в село Годлево, община Разлог.

За мен Родината е въпрос на дълг, почит и любов. А не просто дума, която някои са забравили и дори не я споменават. 

Коренът на думата Родина идва от думата род.

А корените на моя род са част от българската народна история повече от 260 години: Гешевият род датира от 1760 година.

Изключително необходима особено днес е връзката между на най-възрастните и най-малките, защото приемствеността между поколенията е най-важна за запазването на родовата памет. 

А без нея няма как да устоим като българи и като държава.

Трудно е да бъдат изброени дори и малка част от премеждията и борбите, през които са преминавали българите във вековете в отстояването на своята национална идентичност и християнска вяра. Родът Гешеви не прави изключение от това правило.

Гордея се със своите предци, сред които са свещеник Партений Петров Гешев, народен учител и просветител, борец за църковна независимост и съратник на Левски; Иван Георгиев Гешев, строител и ръководител на изграждането на национални строителни обекти; Илия Петров Гешев, висш дипломат, съдействал за спасяването на Зографския манастир за българската държава.

Всички те са намерили начин да служат на Майка България в различни периоди и различни обстоятелства и това е голям пример за нас, техните наследници и последователи.

Любов към Родината и почит към предците: ето това са българските национални ценности, от които винаги ще се нуждаем!