След арести Китай призова германския посланик заради твърденията в шпионаж

Посланикът на Германия в Пекин заяви, че е била призована от китайските власти във връзка с арестите на четирима германци по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

"След като тази седмица бяха арестувани четирима германци по подозрение, че са шпионирали за китайските тайни служби, днес бях призована в (министерството на външните работи)", заяви Патриция Флор в X, като добави, че това е "доста показателен ход".

Трима души, арестувани в Западна Германия в понеделник, бяха обвинени в предаване на информация за морски технологии на Китай.

Във вторник пък беше задържан асистент на германски член на Европейския парламент по подозрение, че е споделял с Пекин подробности за работата на асамблеята и е шпионирал китайски опозиционери в Германия.

Флор заяви, че срещата ѝ във външното министерство в Пекин е "добра възможност да обясни някои неща".

"Ние не толерираме шпионажа в Германия, независимо от коя държава идва той", каза Флор.

Германия ще "защити нашата демокрация и нашата конституционна държава" от опитите за шпионаж, каза посланикът.

Арестите задълбочиха опасенията за мащабите на китайския шпионаж в Германия и предизвикаха гневен отговор от страна на Пекин.

Канцлерът Олаф Шолц, който само преди седмица посети Пекин и проведе разговори с китайския лидер Си Дзинпин, заяви, че твърденията за шпионаж, свързани с крайно десния евродепутат, са "много тревожни" и ще бъдат разследвани.

Китайското външно министерство заяви във вторник, че твърденията са опит за "очерняне и потискане на Китай". /БГНЕС