Щайнмайер: Западните Балкани не трябва да остават сива зона, уязвима за руското влияние

Атаката на Русия не е само срещу Украйна,

Франк-Валтер Щайнмайер

Франк-Валтер Щайнмайер

Западните Балкани не трябва да чакат дълго пред вратите на Европейския съюз, защото не трябва да "остават сива зона за руското разрушително влияние".

Това заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер на конференция в Прага по повод 20-ата годишнина от разширяването на Европейския съюз през 2004 г.

Щайнмайер се срещна с президента на Чехия Петър Павел и премиера Петър Фиала.

„След 20 години 10 държави отново са в процес на присъединяване към ЕС. Путин ще прилага разрушителното си влияние, където може. За това Балканите не трябва да остават сива зона. Страните от Западните Балкани, Украйна принадлежат към нашето пространство.“ - каза германският държавен глава.

Щайнмайер подчерта, че атаката на Русия не е само срещу Украйна, но и срещу всички исторически уроци, които Германия, Чехия и цяла Европа са научили от двете световни войни.

По време на речта си той няколко пъти подчерта, че ЕС е исторически най-големият мирен проект, който трябва да бъде защитаван, защото не е неразрушим.

Президентът на Чешката република Петър Павел посочи, че сигурността на ЕС не започва от границите му, а много по-далеч, и че безразличието към съседите на Съюза е недопустимо.

„Разбирам страните, които стоят пред вратата на ЕС, техните амбиции доказват привлекателността на този проект. Разширяването е и геополитическа необходимост. Ако оставим Западните Балкани, Украйна и Молдова пред вратата на ЕС, ще ги оставим на милостта на Русия и на хората, които не желаят доброто на Европа.” - подчерта той.

Премиерът Петър Фиала заяви, че разширяването с Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово е необходимо за сигурността на континента и самия ЕС.

„Нека им дадем този шанс и да използваме възможностите, които това ще ни донесе. Разширяването е необходимост за сигурността на ЕС. Всеки друг вариант е по-лош както за тях, така и за нас." - поясни Фиала. /БГНЕС