Шефът на кампанията на Тръмп влиза в затвора

Съдията нарече официалните указания за присъда от 19 до 24 години "прекомерни".

Шефът на предизборната кампания на Доналд Тръм Пол Манафорт беше признат за виновен и осъден на 47 месеца затвор за данъчни престъпления и банкови измами, предава AFP. Това прави около 4 години.
Това е най-тежката присъда, давана на сътрудник на президента в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за руската намеса в изборите, но значително по-лека от очакваната за 69-годишния Манафорт  .
В позицията си по искането на прокурор Мюлер за тежко наказание съдията нарече официалните указания за присъда от 19 до 24 години "прекомерни".
Но Манафорт все още е изправен пред осъждане по второ дело във Вашингтон следващата седмица, за което максималното наказание е 10 години и съдията изглежда е по-скоро на страната на прокурорите.
Обвиненията са свързани с работата на Манафорт в продължение на 10 години от името на политици, свързани с Москва в Украйна, и нищо, свързано с изборите през 2016 г. - въпрос, по който той твърди, че иска от съда снизходителност.
Прокурорите твърдят, че Манафорт е използвал офшорни банкови сметки в Кипър, за да скрие повече от 55 млн. долара, получени от украински политици от данъчните власти, припомня агенцията