Шефът на АПИ: По искане на правителството "Орешарски" е правена пълна ревизия на пътищата

Взети са и проби от пътните участъци. Нередности не са констатирани, заяви инж. Светослав Глосов

Инж. Светослав Глосов

Инж. Светослав Глосов

С 5 месеца предсрочно ще бъде пусната отсечката от магистрала „Струма” от Кресна до Сандански. Това каза пред bTV председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов. Официалното откриване ще е след края на следващата седмица. 

В последния почивен ден преди коледните празници – 21 декември, между 14 и 20 ч. ще бъде забранено движението по магистралите на товарните автомобили над 12 тона. Целта е да бъде обезпечено нормалното придвижване на колите, поясни Глосов. Същото ще важи и за последния почивен ден по празниците. 

Поканили сме БСП да покажат техните специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на проверка на пътищата, заяви инж. Глосов във връзка с внесения сигнал на депутати от левицата и искането им за независима експертиза на пътищата в България. 

"В писмото, което ние сме направили като отговор на писмото на БСП, сме посочили нормативната база, действаща към момента, която тези депутати са приели преди време. Предвид медийния интерес на целия този проблем, ние сме ги поканили да покажат техни специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на такава проверка", каза инж. Глосов. 

По думите му всяка една такава проверка изисква методика. Той уточни, че трябва да се спазват определени нормативи, да бъде обезопасен пътят, който ще се проверява и да бъде отбито движението. 

От 16-те пътните участъци, за които от БСП искат проверка, само 5 са били ремонтирани в последните 5 години, каза още шефът на УС на АПИ. 

Участъците по магистрала „Хемус”, които посочват от левицата, са построени преди повече от 30 г. и не са ремонтирани. 

Глосов припомни, че през 2014 г. по искане на правителството на Пламен Орешарски е направена пълна ревизия на пътищата, построени по оперативните програми, от Европейската комисия. Взети са и проби от пътните участъци. Нередности не са констатирани“.
 
Относно пътя край Своге, където стана тежка катастрофа с жертви, е имало е разминаване с рецептурата на пътната настилка, от това което е положено, признават от АПИ. Заради следваните действия в момента обаче, Глосов отказа да даде подробности.